Hoće li vam korištenje ECO načina rada na vašoj mašini za sušenje rublja uštedjeti novac?

Uporedili smo eko i standardne programe na 12 mašina za sušenje veša kako bismo saznali koja je razlika kada sušite odjeću.

Uobičajeno je da mašine za pranje sudova i veš mašine imaju ekološki način rada za uštedu energije, ali samo nekoliko mašina za sušenje veša ima ovu opciju. Testirali smo izbor od 12 mašina za sušenje veša kako bismo otkrili kakav efekat eko postavka ima na vaš veš i vaše račune.

Eko programi mogu biti korisni ako želite smanjiti troškove i smanjiti potrošnju energije, ali vrijedi ih koristiti samo ako još uvijek može dobro obaviti osnovni posao, što bi u ovom slučaju bilo sušenje.

Testirali smo mašine za sušenje veša vodećih brendova uključujući AEG, Bosch, Beko, Hoover, Miele, LG i Zanussi. Saznajte šta smo otkrili, kao i naše savjete koji će vam pomoći da manje trošite na sušenje odjeće.

Testirali smo eko postavku i standardni program za pamuk na 12 mašina za sušenje veša.

Izmjerili smo:

Kako su dobro osušili odjeću u bubnju
Koliko je trajao program sušenja
Koliko su energije potrošili da bi obavili posao.
Od testiranih sušara, 10 su bile mašine sa toplotnom pumpom koje štede energiju, a uključili smo i jednu ventilaciju i jednu kondenzatorsku sušaru.

Ovi testovi su značili da možemo direktno uporediti sušenje, brzinu i energiju između standardnog i ekološkog programa sušenja.

 

Eko način rada mašine za sušenje veša u odnosu na standardni program za pamuk

Kao što smo i očekivali, odabirom eko opcije ušteđena je energija na svim testiranim mašinama za sušenje veša osim na dvije.

Ali u većini slučajeva količina ušteđene energije bila je mala, a to je bilo prilično skupo u smislu suhoće odjeće u bubnju, kao i produženog vremena sušenja kod većine mašina.

Otkrili smo da su sušilice na testu obično smanjile potrošnju energije za samo 2%, iako je jedna smanjila potrošnju energije za 18%.

Ukupna prosječna ušteda energije bila je 3,7% na svim mašinama koje smo testirali. Ali ovo je vjerovatno lažna ekonomija u većini slučajeva.

Odjeća u gotovo svakoj mašini bila je primjetno vlažnija kada se oglasi zujalica nego kod standardnog programa za pamuk. To znači da ćete na kraju morati ponovo pokrenuti svoju mašinu – koristeći više energije – kako biste svoju vlažnu odjeću pravilno osušili.

 

Koji je najjeftiniji način sušenja odjeće?

Ovih pet koraka će osigurati da svoju mašinu za sušenje veša koristite što efikasnije, što će vam pomoći da uštedite novac.

Pobrinite se da:

Napunite je – puna sušilica je najefikasnija sušilica.
Odvojite pamuk od sintetike – nije zgodno, ali različite tkanine se suše različitim brzinama.
Ne zaboravite očistiti filter za dlačice nakon svake upotrebe – to omogućava zraku da slobodno struji kroz mašinu.
Očistite izmjenjivač topline svaki mjesec – ako zaboravite to učiniti, može se začepiti prašinom, dlačicama i dlačicama, što otežava kretanje zraka po mašini.
Provjerite ventilacijski otvor i crijevo za sušilice rublja s ventilacijom – uklanjanjem pregiba i začepljenja pomoći će protok zraka kroz mašinu.

Okačenje odjeće na liniji za pranje rublja na otvorenom ili na osnovnoj mrežici za provjetravanje odjeće je besplatno, ali ovisi o tome imate li vanjski prostor ili prostoriju u zatvorenom prostoru za ventilaciju.

Trenutno testiramo grijane zračnice (sa grijanim šipkama) i kapsule za sušenje (aparate s ventilatorima), a kasnije ovog mjeseca ćemo objaviti recenzije najboljih i najgorih.

Ako koristite ventilaciju, ne zaboravite da je koristite u dobro prozračenoj i sunčanoj prostoriji s otvorenim prozorom, kako biste izbjegli rast plijesni.

Izbjegavajte sušiti odjeću na radijatoru – to oslobađa vlagu u vaš dom, što opet može dovesti do buđi.

Osim toga, hladno mokro rublje na radijatorima djeluje kao barijera između topline koju odaju i okolnog zraka vašeg doma, što znači da radijatori moraju više raditi kako bi popravili pad temperature, pa će vam računi rasti.

Odvlaživač zraka također može ubrzati sušenje jer sakuplja vlagu iz zraka kako bi spriječio stvaranje kondenzacije. Mnogi imaju način rada za pranje rublja, koji povećava brzinu ventilatora tjerajući suh zrak preko mokre odjeće.

Ako vaš odvlaživač nema ovaj program, i dalje može pomoći u sušenju ako ga postavite blizu odjevnog predmeta na ventilacionom ventilu.

Ali držite prozore zatvorene – ako su otvoreni, odvlaživač će morati više da radi kako bi obavio posao.

Uštedi još više

Lista za kupovinu BETA

Lista za kupovinu je naš praktični alat koji Vam omogućava da kreirate svoju listu za kupovinu. Vaša lista je spašena na Vašem uređaju i možete joj pristupiti pri sljedećoj posjeti supermarketu.