Bingo, Tropic, FIS i Konzum: Gdje je najjeftinije kupiti namirnice?

Kada je u pitanju kupovina namirnica, jedan od najvažnijih faktora je cijena. U Bosni i Hercegovini postoje brojni supermarketi, od kojih su neki popularniji i poznatiji od drugih. U ovom tekstu ćemo uporediti cijene osnovnih proizvoda iz četiri supermarketa – Bingo, Tropic, FIS i Konzum – kako biste mogli pronaći najbolje mjesto za kupovinu.

Kafa 500g

Počnimo sa kafom, jednim od najomiljenijih pića u Bosni i Hercegovini. Kafa 500g u Bingo supermarketu košta 8,60KM, što je najskuplje u odnosu na ostale supermarkete. Tropic ima najnižu cijenu, 6,89KM, dok FIS ima cijenu od 8,40KM i Konzum od 7,45KM. Tako da ukoliko tražite najjeftiniju kafu, Tropic je definitivno najbolja opcija.

Sir Edamer/Gauda cijena po kilogramu

Sir Edamer/Gauda je često korišteni sir za sendviče, doručak ili večeru. Bingo ima najnižu cijenu sira po kilogramu, 10,95KM, što ga čini najboljim izborom za ovaj proizvod. Tropic ima najvišu cijenu, 12,99KM, dok FIS ima cijenu od 11,95KM, a Konzum 10,95KM, tako da je Bingo najjeftinija opcija za sir Edamer/Gauda.

Jogurt 1l

U ovom slučaju, Tropic nudi najbolju cijenu za jogurt u tetrapaku od 1,5l, koji je jeftiniji po litru od ostalih supermarketa, ali je cijena naše uporedbe za 1l jogurta 2,99KM. Međutim, ukoliko kupujete jogurt u klasičnom pakovanju od 1l, Bingo ima najnižu cijenu, 1,85KM, dok  FIS ima cijenu od 2,40KM i Konzum od 2,50KM.

Tjestenina 400g

Tropic nudi najbolju cijenu za tjesteninu od 400g, samo 0,89KM. Bingo ima cijenu od 1,25KM, dok FIS ima cijenu od 1,25KM i Konzum od 1,50KM. Kada je u pitanju tjestenina, ne možemo zanemariti činjenicu da su cijene vrlo slične u preostala tri supermarketa. Bingo ima cijenu od 1,25KM, dok FIS također ima cijenu od 1,25KM, dok Konzum ima nešto višu cijenu od 1,50KM.

Riža 800gr

Sljedeći proizvod na našoj listi je riža. Ovdje se može primijetiti da su cijene malo više varirajuće. Bingo ima cijenu od 2,50KM, Tropic ima cijenu od 2,79KM, FIS ima cijenu od 2,85KM, dok za Konzum nemamo podatke za ovaj proizvod. Kada se uzmu u obzir dostupne cijene, Tropic ima najbolju ponudu.

Mineralna voda 1.5l

Mineralna voda također je neizostavan proizvod u svakoj kući. Cijene se kreću od 0,79KM u Tropicu do 1,40KM u Konzumu. Iako je Tropicova ponuda najbolja, razlike u cijenama između supermarketa nisu velike. U Bingo marketima mineralnu vodu od 1.5l možete pronaći po cijeni 1,30KM dok u FIS marketima ćete platati 1,00KM.

Sok u tetrapaku 1l

Sok u tetrapaku 1l je sljedeći proizvod na našoj listi. Cijene se kreću od 1,00KM u Bingu do 2,29KM u Tropic marketima. FIS i Konzum imaju cijene od 1,30KM i 1,70KM, redom. Tropic se može smatrati najskupljim supermarkete po ovom pitanju, dok je Bingo najjeftiniji.

Pasta za zube

Konačno, pasta za zube je posljednji proizvod koji smo uspoređivali. Cijene se kreću od 1,79KM u Tropic marketima do 3,00KM u FIS-u, dok Bingo ima cijenu od 2,35KM. Konzum nema podatke za ovaj proizvod. Ovdje je Tropic najjeftiniji, dok je FIS najskuplji.

U konačnici, nakon analize cijena za sve proizvode, možemo izvući zaključak da je Tropic najjeftiniji supermarkete od četiri koji su uspoređivani. S druge strane, FIS je najskuplji, barem kada su u pitanju neki proizvodi. Konzum je srednje pozicioniran, dok je Bingo malo jeftiniji od Konzuma.

Ipak, treba napomenuti da cijene mogu varirati iz dana u dan, pa je uvijek dobro provjeriti ponude prije odlaska u kupovinu. Također, uvijek se treba uzeti u obzir i kvaliteta proizvoda te asortiman koji pojedini supermarketi nude, a ne samo cijenu.

Napomena:  Sve cijene koje su predstavljene u ovom članku prikupljene iz posljednjih kataloških akcija odabranih marketa, te se mogu razlikovati od trenutnih cijena u tim marketima. Cijene su prikazane u informativne svrhe i ne možemo garantovati njihovu tačnost u trenutku čitanja ovog članka. Stoga, prije nego što se odlučite za kupovinu proizvoda, savjetujemo vam da provjerite aktualne cijene u odabranom marketu. Ovaj članak je namijenjen samo u informativne svrhe i ne predstavlja preporuku ili savjet za kupovinu u određenom marketu.

 

 

Uštedi još više

Lista za kupovinu BETA

Lista za kupovinu je naš praktični alat koji Vam omogućava da kreirate svoju listu za kupovinu. Vaša lista je spašena na Vašem uređaju i možete joj pristupiti pri sljedećoj posjeti supermarketu.