6 povoljnih savjeta za uštedu na računima za energiju

Mere efikasnosti uštede energije ne moraju biti skupe. Evo naših omiljenih jeftinih i besplatnih načina da smanjite svoje račune.

Iako vladina garancija cijene energije znači da su cijene energije niže nego što bi inače bile, većina računa će vjerovatno ove godine biti veća nego što su bili prije.

Za mnoge ljude, smanjenje potrošnje energije tamo gdje je to moguće bit će važan dio praćenja računa u domaćinstvu. Iako su mjere uštede, kao što je dvostruko staklo, efikasne, vjerovatno će biti preskupe za mnoge ljude da ih zaista urade ove zime. Ali postoje i drugi načini da smanje račune bez potrebe da trošite previše.

Od podešavanja postavki kotla do zaštite od propuha u vašem domu, čitajte dalje kako biste saznali kako možete smanjiti svoje račune za električnu energiju uz budžet.

 

1. Izolirajte svoj dom: počevši od manje od 50KM

Izolacija vašeg doma uvelike će vam pomoći da uštedite na računima za energiju.

Kupovina izolacije od pjene – koju možete kupiti u DIY trgovinama – za postavljanje oko svih izloženih cijevi za toplu vodu koštat će oko 15 funti, prema procjenama Energy Saving Trusta (na osnovu trosobne dvojne nekretnine u septembru 2022.). Ovo će obično smanjiti vaše godišnje račune za energiju za 20KM godišnje (uz 18 kg CO2).

Ako imate bojler za toplu vodu, dopunite omotač tople vode na 80 mm. Energy Saving Trust je otkrio da to obično košta do 20KM, ali će tipičnom obvezniku uštedjeti 50KM godišnje. To znači da ćete svoj novac vratiti za otprilike tri mjeseca. Ovo dolazi uz godišnju uštedu CO2 od 155 kg.

Ako imate potkrovlje i rado radite nešto “uradi sam”, možete kupiti i postaviti vlastitu izolaciju za potkrovlje. Prema Energy Saving Trust-u, povećanjem izolacije potkrovlja od 0 mm do 270 mm možete uštedjeti 100KM godišnje. Profesionalna instalacija može biti skupa (oko 400KM), ali ako ste u mogućnosti da investirate, vratit ćete novac prilično brzo.

 

2. Pregledajte svoje račune za energiju i dostavite česta očitavanja brojila: besplatno

Za većinu ljudi, sada nije najbolje vrijeme za promjenu načina snadbjevanjem električnom energijom (solarna).

Ali postoje uštede koje treba napraviti uz malo administracije.

Plaćanje direktno distributeru je obično najjeftiniji način plaćanja vaše potrošnje energije, umjesto da plaćate putem banke ili pošte.
Dovode u pitanje bilo kakva povećanja direktnog zaduženja koja izgledaju previsoka. Vaša energetska kompanija bi trebala biti u stanju objasniti promjene i vaše korištenje, a plaćanja bi trebala biti uravnotežena tijekom godine. Oni bi ih mogli sniziti ako ih izazovu, a vi možete opravdati da mislite da su njihove procjene previsoke.

3. Efikasno koristite svoje kontrole grijanja: besplatno

Maksimalno iskorištavanje vaših kontrola grijanja može biti koristan način za smanjenje vaših zahtjeva za grijanjem. Sve je u pokušaju da dijelovi vašeg doma u kojima se zapravo nalazite budu na ugodnoj temperaturi, a da ne trošite toplinu bilo gdje drugdje.

Ako imate ventile na radijatorima, steknite naviku da ih podešavate kada ulazite i izlazite iz sobe. Možda želite da vaša dnevna soba bude topla, a spavaće sobe hladne, na primjer. Vaš kotao će raditi manje i trošiti manje plina ako ne grije toliko vaše mreže centralnog grijanja.

Pametni termostati i pametni radijatorski ventili također mogu obavljati ove poslove, a moći ćete ih postaviti pomoću aplikacije na svom telefonu umjesto ručno, ali su skupi za instalaciju.

 

4. Nacrt izolacije za vaš dom

I dok blokiranje promaje oko vrata i prozora možda neće rezultirati enormnom uštedom na vašim računima, učinit će se da se vaš dom osjeća ugodnijim i ugodnijim i može smanjiti koliko često osjećate da trebate uključiti termostat.

Pogledajte sljedeća područja:

Prozori – Koristite trake za zaštitu od propuha oko okvira. Trake sa četkicom bolje rade za krilne prozore.
Vrata – Koristite trake za zaštitu od propuha oko ivica i četke ili štitnike za zaštitu od promaje sa šarkama na dnu.
Dimnjak i kamin – Koristite jastuk na naduvavanje da blokirate dimnjak ili (ako ne koristite kamin) postavite poklopac preko lonca za dimnjak. Ako imate otvoren dimnjak, samo ovo bi vam moglo uštedjeti 18 funti godišnje.
Podne ploče i lajsne –  Podne ploče moraju biti u mogućnosti pomicati, pa koristite fleksibilno punilo na bazi silikona za popunjavanje praznina.
Otvori u potkrovlju –  Koristite pjenaste trake za zaštitu od propuha kako biste zadržali toplinu.

Ako ste već označili velike poslove zaštite od propuha, razmislite o manjim rupama koje propuštaju hladan zrak, kao što su ključaonice i poštanski sandučići.

 

5. Uštedite na toploj vodi: besplatno

 

Iako grijanje možete koristiti samo zimi, energiju koristite tijekom cijele godine za grijanje vode. Dakle, grijanje i njegova pametna upotreba će pozitivno utjecati na vaše račune.

Ako imate spremnik tople vode (a ne kombinirani bojler), pobrinite se da koristite svoje kontrole grijanja za uključivanje i isključivanje grijanja vode, tako da zagrijavate samo onoliko vode koliko vam je potrebno u određeno doba dana.

Ako imate kombinovani bojler, možete sniziti temperaturu da vaš kotao zagrijava i toplu vodu. Postavka tople vode od 60°C odgovara većini ljudi. To je slučaj da koristite pokušaje i greške da vidite šta odgovara vašem domu.

Kombinirani bojleri nose vrlo mali rizik od kontaminacije vode jer uzimaju vodu iz mreže na zahtjev i ne skladište vodu dugo vremena.

Ali gubitak toplote se dešava između vašeg kotla i izlaza za vodu, tako da će voda koja izlazi iz vaših slavina biti malo hladnija od podešavanja vašeg bojlera.

Snažni tuševi mogu potrošiti više vode za manje od pet minuta nego kada se kupate u kadi, tako da možete razmisliti o ugradnji eko glave tuša. Vaš tuš će i dalje biti moćan, ali će vam smanjiti potrošnju tople vode.

Korištenje tajmera također vam može pomoći da smanjite potrošnju vode gdje možete. Na primjer, korištenje vremena pod tušem kako biste zadržali vrijeme tuširanja na četiri minuta ili manje može uštedjeti 95 funti po osobi, procjenjuje Energy Saving Trust.

Također možete pokušati koristiti tajmer da vidite koliko dugo perete posuđe i pokušajte da slavina za vruću vodu ne radi predugo. Pobrinite se da perete u sudoperu ili u posudi, a ne pod slavinom koja slobodno radi.

 

6. Smanjite polaznu temperaturu vašeg bojlera: besplatno

 

Temperatura protoka vode u kombinovanom bojleru ima tendenciju da bude postavljena na 75°C do 80°C, ali mnoge kuće sa kondenzacionim kombinovanim bojlerima mogu se na odgovarajući način zagrijati sa temperaturama protoka grejanja od 50°C do 70°C, ili čak niže. .

Smanjenje polazne temperature vašeg kotla znači da troši manje plina i radi efikasnije, tako da ćete odmah ostvariti uštede na računima za energiju, a da pritom vaš dom bude topli.

Istraživanje Vijeća za industriju grijanja i tople vode (HHCI) objavljeno u septembru 2022. pokazalo je da možete uštedjeti od 6% do 8% na vašim računima za plin snižavanjem protoka radijatora u kombinovanom kotlu na 50°C.

HHCI preporučuje da ljudi prilagode postavke kotla uz savjet inžinjera kotla. Ovo je posebno tačno ako imate sistem ili običan bojler koji čuva vodu pohranjenu u rezervoaru. Budući da je uskladištenu vodu potrebno zagrijati određenu količinu kako biste izbjegli bakteriju Legionnella, trebate mijenjati postavke samo uz stručni savjet ako imate spremnik za skladištenje.

Ali ako imate kombi, uvjerili ste se da je siguran i provjerili tehnički priručnik vašeg kotla, možete sami podesiti temperaturu polaza. Ova postavka je dostupna svima i može se promijeniti pomoću kontrola vašeg kotla. Temperatura polaza za grijanje općenito je simbolizirana malom slikom radijatora i, za toplu vodu, slikom slavine. Strelice gore i dolje će promijeniti postavke temperature.

Uštedi još više

Lista za kupovinu BETA

Lista za kupovinu je naš praktični alat koji Vam omogućava da kreirate svoju listu za kupovinu. Vaša lista je spašena na Vašem uređaju i možete joj pristupiti pri sljedećoj posjeti supermarketu.