5 načina za uštedu novca za kupovinu namirnica

Može izgledati zastrašujuće uštedjeti u trgovinama. Na kraju krajeva, čitavo iskustvo ima za cilj da vas odvoji od vašeg teško zarađenog novca, od vesele muzike koja svira u prolazima do onih vreća prethodno narezanog povrća. Međutim, da biste smanjili taj ukupan iznos za nekoliko maraka, ne morate štediša na olimpijskom nivou ili kupovati hranu na veliko.

 

Bilo da ste već štedljiv kupac ili ovih dana razmišljate o svojoj potrošnji drugačije, nekoliko sitnih prilagodbi bi se moglo zbrojiti s vremenom ako im stvorite naviku. Prema mnogim štedišama, “ako uzmete neke praktične proizvode i uštedite 10 dolara u jednoj radnji, to možda neće izgledati mnogo.” Međutim, ako nastavite da kupujete jednom sedmično, doživjet ćete značajne dugoročne uštede.

 

Eksperimentirate s nekoliko strategija za uštedu novca kako biste otkrili šta se s vremenom zadržava. Evo nekoliko prijedloga koji će vas pokrenuti:

 

Planirajte unaprijed.

Da biste se uštedili novac u prodavnici, često se žrtvuje praktičnost. To može imati mnogo različitih oblika, kao što je odlazak na pijacu niz ulicu umjesto u pristupačniju trgovinu u cijelom gradu ili kupovina vinaigreta umjesto stvaranja vlastitog. Dobro razmislite šta jeste i niste spremni da odustanete.

Velik dio vaše uštede svodi se na ono što uradite prije nego što kročite u trgovinu: Obavezno prvo napravite plan jela za narednu sedmicu i prema njima kreirajte listu za kupovinu.

Aplikacije, kao ova, vam mogu pomoći da prepoznate šta je na rasprodaji kada planirate svoje obroke. Ova aplikacja  vam omogućava da pretražujete prodajne letke i kataloge za svoje lokalne prodavnice i upravljate tim hrpom kartica lojalnosti. I nemojte ići sami ako kupujete za domaćinstvo. Uključite i svog partnera i djecu u projekat.

Ostanite fleksibilni

Proširite mjesta gdje kupujete, uzimajući u obzir popuste ili međunarodne trgovine. „Međunarodne prodavnice prehrambenih proizvoda imaju neverovatne cijene stvari koje bi se na drugim mestima smatrale specijalitetima.”

Možda je vrijeme da testirate lojalnost vašem brendu. Ako refleksivno uhvatite određenu etiketu, razmislite o jeftinijoj ili robnoj marki trgovine. Možda ćete na kraju odlučiti da se vratite svom omiljenom brendu, ali vrijedi ga ponovno pogledati.

I dok vaša mantra treba da bude „planiraj, planiraj, planiraj“, budite spremni da se okrenete. Ako naiđete na neočekivano visoku cijenu za proizvod ili sastojak na vašoj listi – možda nije bio na rasprodaji kao što ste mislili, ili su problemi u lancu nabavke doveli do povećanja cijene – razmislite o tome što biste mogli zamijeniti za njega. Pileći butovi bez kostiju umjesto pilećih prsa, možda, ili neki drugi komad odreska. Napominjemo da je to najlakše kada kupujete obroke fleksibilnog formata (mislite na pizze, pomfrit i tepsije) koji se mogu prilagoditi.

 

Fokusirajte se na skupe stvari

Meso je vjerovatno jedan od najskupljih artikala koji ulazi u vaša kolica, pa je pametno da se fokusirate na to. Provjerite prodaju. I možete kupiti manje ako pronađete načine da ga isečete drugim, jeftinijim proteinima kao leća  ili crni pasulj u mesu tacoa.

Prolaz za proizvodnju također može biti težak. Obavezno provjerite da li je navedena cijena po artiklu ili po funti. Moncel se prisjetila da je nedavno bila oduševljena što je pronašla papaje za 1,99 dolara – sve dok nije shvatila da je to cijena po funti, zbog čega to veliko voće nije tako velika cijena. I razmislite da li vam zaista treba svježe povrće ili voće; smrznuti proizvodi često mogu biti odlična ušteda novca, a manje su šanse da će propasti.

 

Izbjegavajte impulsivne kupovine

Kupujte sami ako je moguće. Iskušenje da umirite dijete poslasticom ili udovoljite zahtjevu za obrokom koji nije na listi može brzo poremetiti vaš plan. Ali ako to nije moguće, pokušajte unaprijed pitati djecu koji artikl žele da jedu te sedmice, a zatim ih angažujte da vam pomognu da ga pronađu i stave u kolica.

 

Pratite svoj uspjeh

Nakon što ste poduzeli korake da smanjite svoju potrošnju, nema ništa ohrabrujuće od toga da vidite da se vaš trud isplati. Pogledajte svoju potrošnju namirnice, prije i nakon što ste počeli s promjenama. Ne treba vam čak ni fensi tabela ili aplikacija – samo je zapišite. Čak i ako uštedite samo nekoliko dolara, dajte sebi mentalnu peticu.

„Kada vidite da radi, to će vas ohrabriti da nastavite dalje“

Uštedi još više

Lista za kupovinu BETA

Lista za kupovinu je naš praktični alat koji Vam omogućava da kreirate svoju listu za kupovinu. Vaša lista je spašena na Vašem uređaju i možete joj pristupiti pri sljedećoj posjeti supermarketu.